Axel Eriksson, IT- och verksamhetsutvecklingschef på Billerud Wood Supply, har utsetts till ny representant i Mistra Digital Forests Industriella råd. Med en stark bakgrund inom skogsbruk och digitalisering ser han fram emot att bidra med sitt perspektiv på framtidens skogsnäring.

Axel Eriksson, Billerud.
Axel Eriksson är utbildad jägmästare från Umeå och har under hela sin karriär varit verksam inom Billerud. Hans arbete har fokuserat på avverkningsplanering och utveckling av IT-system. Sedan ett år tillbaka leder han IT- och verksamhetsutvecklingen inom Wood Supply, med målet att driva digitalisering och skapa effektiva IT-lösningar.
– Jag förväntar mig att få vara med och driva spjutspetsutveckling inom skogsbruket och kommer addera nyfikenhet, driv och förståelse för vad slutanvändarna behöver för att kunna skapa värde, säger Axel.
”Framtiden för skogsbruket ser ljus ut”
En av de största utmaningarna med digitalisering inom skogsbruket är, enligt Axel, den enorma mängden data som finns tillgänglig.
– Vi kommer att ha utmaningar att förstå potentialen i datat, utmaningar i att få rätt utveckling av AI och få med användarna på det blixtsnabba förändringsresa som digitaliseringen nu erbjuder men kan vi skapa förståelse och infrastruktur kring datat, så kan vi utföra stordåd!, säger Axel.
Samtidigt ser han många många möjligheter med digitaliseringen inom skogsbruket.
– Framtiden för skogsbruket ser ljus ut, säger Axel och fortsätter:
– Vi behöver fånga och realisera den potential som finns i den digitalisering som pågår och våga göra nödvändiga förändringar för att möta exempelvis klimathotet på rätt sätt. Vi behöver snabbt inse och jobba med att det som fungerade igår behöver inte vara det som gör att vi vinner imorgon.
Vad har du för personlig relation till skogen?
– Jag är uppväxt i skogsbygd men skogen in på knuten och har fått uppleva jakt, fiske och friluftsliv i hela mitt liv på olika sätt. Skogen och naturen skänker mig lugn samtidigt som jag kan jobba med en av landets viktigaste basnäringar och ges möjlighet att påverka det klimat vi lever i. Kan det bli bättre?